Szlovák fokhagyma leves

szlovák fokhagyma leves receptFotó: Nacsa Nóra
Januárban volt szerencsém eltölteni 1 hetet a Téry menedékházban, a Magas-Tátra hegyormai között és lévén én voltam a “super-special” (se gabonát, se tejterméket nem fogyasztok), a félpanziós ellátást úgy tudták megoldani, hogy a hét vacsorából három alkalommal ugyanazt a levest kaptam a főétel mellé. Ez pedig nem más volt, mint egy fingatósan markáns fokhagyma leves. Annyira bejött a cucc, hogy itthon első dolgom volt felkutatni a receptjét, és szerencsére kiderült, hogy ez egy hagyományos szlovák kaja, szóval temérdek különböző variációt kaptam az arcomba a Google-től. Persze ahány recept annyiféleképpen csinálják, de a saját benyomásaim alapján megalkottam azt a verziót, ami a leginkább hasonlított a fent bekanalazott adagokra. Többször is csináltam azóta és aki kóstolta annál osztatlan sikert aratott, olyannyira, hogy mindenki a receptért esedezik négykézláb. Hát íme, megosztom veletek a saját magam által testre-szabott szlovák fokhagyma levesem receptjét.

Ami kelleni fog:

  • 2 fej fokhagyma (nem gerezd, fej!)
  • 1-2 sárgarépa
  • 1-2 fehérrépa
  • 1 közepes zeller gumó
  • 1 kis hagyma
  • húsleves alaplé (lehet kockából is, de igazi húslevesből ütősebb)
  • szárított fokhagyma/fokhagyma krém
  • valamilyen félkemény/kemény sajt
    (ha nekem főzöl akkor gouda/edami vagy valami laktózmentes)
  • őrölt kömény
  • friss petrezselyem (vagy fagyasztott, de semmiképp se szárított)
  • bors

Szóval amúgy marha egyszerű a dolog! Csinálsz egy húslevest, vagy beledobsz pár húsleves kockát egy fazék forró vízbe. A gyökereket lereszeled apró sajtreszelőn, kivéve a hagymát, azt csak simán egészben belefőzöd, aztán majd kiveszed. A lereszelt cuccokat beledobod az alaplébe és főzöd, a friss petrezselyemmel együtt (mehet bele bőven, ne szégyenlősködj). Raksz még bele köménymagot is, ebből sem csak egy csipetet, hanem mondjuk egy csapott evőkanálnyit (fogalmam nincs mennyit én csak úgy szórtam érzésre), meg bőven tolhatsz bele a fokhagyma porból/krémből is. Utóbbi elég hamar szétfő, csak az alaplé íze miatt kell, de tényleg ne sajnáld. Ha már ez az egyveleg úgy sejted, hogy jó, akkor az előzetesen megpucolt két fej fokhagymát egy kis vízzel összeturmixolod és ezt a trutymót beleöntöd a levesbe. Ennél a pontnál lezárhatod a gázt, mert a lényege az egésznek, hogy a végén beleöntött friss fokhagyma-cumó ne főjön meg, hanem olyan jó ütős, büdös és csípős maradjon. Kicsit összekevered, hagyod pár percig állni és voila, készen is vagy. Ha kockából csináltad kb 15-20 perce kezdhetted maximum. Tálalásnál a tányérokba előre belehelyezett sajtkockákra öntsd az isteni nedűt és hagyd, hogy kicsit megolvadjon a sajt mielőtt bekanalazod. Eredetileg pirított kenyérkocka is dukálna bele, de azt sosem csináltam és nem is nagyon hiányzott. Ha a párod nem szereti a fokhagymát (és ezért nem evett a levesedből) büntetésből a vacsora után ajándékozd meg egy franciás cuppanóssal, élvezni fogja ahogy az ízek szétáradnak a szájában…jó étvágyat!