“Pegán” vanília gombóc citromszósszal

Az elmúlt napokban találkoztam először azzal a szóval hogy pegán, ami a paleo-vegán szóösszetétel rövidítését takarja. Alapvetően eszembe sem jutna ennyire bekorlátoznom magam, de a sziklamászó vizsga utánra szerveztem egy kis összeröffenést a csapatunknak és az egyik srác nem fogyaszt sem gabonákat, sem tejtermékeket (eddig akár én is lehetnék), sem húst, sem tojást. Innen szép összehozni egy három fogásos vacsorát! De sikerült, és a harmadik fogás – azaz a desszert – annyira jól sikerült, hogy muszáj megosztanom veletek. Főleg mert már többen el is kérték a receptjét. Nem ígérem, hogy pontos arányokat tudok prezentálni, mert semmit nem mértem csak öntögettem össze a dolgokat, de azért megpróbálkozom, tehát:

Hozzávalók:

A gombóchoz

  • 3-400 g köles
  • 2-6 evőkanál kukorica liszt (vagy hajdina, vagy köles mindegy)
  • 1 liter Alpro pörköletlen mandula ital
  • 2 csomag Dr. Oetker Finesse bourbon vanilia aroma
  • kevés reszelt citromhéj
  • édesítő (eritrit/xilit/cukor…én most cukorral csináltam)
  • glutén és cukormentes kukoricapehely
  • kókuszreszelék

A szószhoz

  • 1 doboz Alpro kókuszos szójajoghurt (500g)
  • 1 doboz Alpro kókuszkrém (150g)
  • 1 nagy citrom
  • édesítő (eritrit/xilit/cukor…én most cukorral csináltam)

A kölest a mandulaitalban főztem ki (ennek a pörköletlennek konkrétan marcipán íze van, ha édesítjük). Ha nem puhult meg eléggé, adhatunk hozzá még vizet a főzéshez, később a kukorica vagy hajdina liszttel sűrítjük megfelelő állagúra. Közben belefőztem természetesen a vaniliát és a citromhéjat is, meg adagoltam a cukrot. Melegen nem baj ha túl édesnek érezzük, mert hidegen kevésbé intenzív az édes íz. Ha kihűlt, akkor kézzel gombócokat formázunk belőle és az előzőleg összedarált kukoricapehelyben, valamint kókuszreszelékben megforgatjuk.

paleo vegán vanília gombóc citrom öntettel szósszal étel gasztro fincsi

A szószhoz semmi mást nem kell csinálni, csak összekeverni a citrom levét, a kókusztrutymákokat és a cukrot, valamint a citrom héját belereszelni és kész. Örömbódottá’. A szószt nem érdemes nagyon édesre csinálni, hogy ellensúlyozza a gombóc édességét, úgy adja a legjobb kombinációt. Ez a mennyiség egyébként kábé 25 gombócra elég, amivel 5-6 ember jól is lakik.  Jó étvágyat!