Carbonnade (Flamand marha)

Belgium baromi drága ezt mindenesetre carbonnade flamand marha pörkölt sörrelmegállapítottam, “but definitely want go back”. Éppen a mondat első fele miatt “relatively” ritkán ettem rendes étteremben (egészen pontosan egyszer). “However” ez pont egy flamand nemzeti étel volt – “what else?” – mégpedig egy sörrel készült “stew”. Ha valaki elmondaná nekem, hogy a stew-t hogyan fordítaná magyarra (ami nem pörkölt), azt megköszönném. A lényeg az, hogy még nem csináltam itthon, de valószínűleg “I will”. “But now” itt van szabad fordításban a recept amit megkerestem :)

Szóval a hozzávalók:

  • 1 kg marhahús (mondjuk lábszár)
  • 4 teáskanál vaj vagy margarin
  • kevés olaj
  • 4 szelet bacon szalonna (apróra vágva)
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 közepes vöröshagyma
  • 4-5 deci belga barna sör (nyilván jó lesz a barna borsodi is)
  • 2 deci húsleves (lehetőleg marha)
  • 2 teáskanál barna cukor
  • 2 teáskanál almaecet
  • 3 szál kakukkfű
  • 3 szál petrezselyem
  • 1-2 babérlevél
  • 1 teáskanál durvára tört bors
  • 1 teáskanál liszt

Tehát az egészet úgy kezdjük, hogy a sót, borsot, lisztet és a marhahúst beledobjuk egy lábosba amiben már megolvasztottuk a vajat és egy kis olajat és barnára pároljuk. Közben hozzáadjuk a cukrot és karamellizáljuk a hagymával, fokhagymával és a többi fűszerrel együtt. Ezek után hozzáöntjük a sört és annyi húslevest, hogy pont ellepje a cuccot. Az egészet lefedjük és lassú tüzön 1-másfél óráig főzzük (amíg a hús eléggé meg nem puhul). Ha kész hozzákeverjük az almaecetet és salátával, sültkrumplival, almaszósszal tálaljuk.

  • Zsu

    Stew=ragu?

    • Hmm…mondasz valamit :)