Kedvenc sorozatszínészeim

1. Peter Dinklage

peter dinklage portré kedvenc sorozatszínész topAz elmúlt pár évben szép lassan leszoktam a szitkomok nézéséről és áttértem a komolyabb hangvételű sorozatokra. Ezt legfőképpen a Trónok Harcának köszönhetem, ami az első volt a sorban és ezzel elég magasra is tette a lécet. A fantasy, a dráma és a krimi műfaját elegyítő sorozat olyan szinten zseniális, hogy megírhatná a saját disszertációját. Mióta az első évadot végignéztem elkezdtem olvasni a könyveket is és bátran ajánlom mindenkinek. Számomra a Gyűrűk urát messze felülmúló alkotás, a karakterek jellemfejlődése, a történet összetettsége és grandiózussága bármilyen egész estés film fölé helyezi. Ennek a tökéletesen megalkotott és magával ragadó világnak a szülötte Tyrion Lannister, akit a sorozatban Peter Dinklage alakít. Aki nézi, az már sejti mire akarok kilyukadni. A legutóbbi rész (S04x6) szerintem a televíziós sorozatok legerősebb és legdrámaibb jelenetével ajándékozta meg a tévénézőket. Az ártatlanul gyilkossággal megvádolt, saját családja által halálos ítéletre váró és éppen a koncepciós perek komikusságig fajuló vallomásait hallgató mélynövésű nemes szánalommal vegyített kitörő dühét olyan mértékű precizitással formálja meg, hogy ha lenne sorozatoknak járó Oscar, én előremenőleg 5 évre neki ítélném a legjobb férfi alakításért. Figyelem, az alábbi videó spoilert tartalmaz, ha még nem láttad az aktuális epizódot, de szeretnéd megnézni, akkor ne kattints a lejátszásra!

Szerintem ez a jelenet valami kibaszott jó lett és egyáltalán nem lőttem túl a célon a szóhasználatommal. Komolyan könnybe lábadt a szemem és azt éreztem, hogy a kurva anyátok, én is kiállok Tyrion mellett, hadd legyek én a bajnoka aki harcol érte! Sajnos nem minden szereplőt megformáló színész ennyire jó (bár azért elég jó gárdát sikerült összerakni). Igazából, az egyetlen úgymond főszereplő aki azon kívül, hogy bivaly jól néz ki (legalábbis nekem eléggé bejön), nem sokat tesz hozzá a karakteréhez. Ez nem más mint Daenerys Targaryen akit Emilia Clarke játszik. Hát ha egy rándulást látok az arcán már le a kalappal, mert egyébként olyan rezzenéstelen arccal nyomja végig az egészet mint egy frissen faragott márványszobor.

2. Neil Patrick Harris

Neil Patrick Harris kedvenc sorozatszínész topNa, azért mégiscsak térjünk vissza a szitkomok világába egy picit. Az Így jártam anyátokkal című – immár befejezett – alkotás, vitathatatlan húzóembere Barney volt, aki egy elképesztő humorú, magabiztos és nem kicsit nárcisztikus nőcsábász, életművész. Nem mellesleg az őt megformáló színész (Neil Patrick Harris) viszont meleg, ezzel gyakorlatilag még meg is duplázta a szerepének értékét, hiszen pont az ellenkezőjét kell eljátszania, mint aki valójában. Ami kicsit mondjuk talán levon a teljesítményéből, hogy nagyon más jellegű szerepben viszont nem láttam még. Ezen kívül a Kalandférgekben tűnik fel, amiről tudomásom van és ott is pont ugyanezt a karaktert alakítja, szintén zseniálisan nem mellesleg. Mindenesetre én nem néztem volna végig a sorozatot ha ő nincs!

Nem hinném, hogy sokaknak kéne bemutatnom, de ha mégis akkor álljon itt egy kis szösszenet tőle, amolyan kóstoló gyanánt.

Egyébként a sorozat a Jóbarátok óta egy hatalmas űrt pótolt. Most hogy ennek is vége lett (10 helyett mindössze 9 évaddal), a sorozatgyártók gondolkodhatnak egy újabb minőségi “barátos” szituációs komédián, ami megüti legalább ezt a lécet.

3. Manu Bennett

manu bennett kedvenc sorozatszínész toplistaHogy ne csak mindig a pozitív hősöket emeljem piedesztálra álljon most itt egy olyan ember, aki a tökéletes negatív személyiség megtestesítője. Nem azért, mert a Zöld Íjászban játszott karaktere – Slade Wilson – a velejéig romlott lenne (mint a Trónok Harca Joffrey hercege), hanem mert mindkét általam ismert nagy szerepe a “sötét oldal” csapatát erősíti. Előbbi mellett ugyanis ő játssza a Hobbitban Azog-ot (a nagy fehér orkot), és bár ez többnyire inkább egy róla mintázott CGI rajz, ott is remekül illik a hangja a faék egyszerűségű gondolkodással megáldott zsoldoshoz. A Zöld Íjászban eddig leadott két évadban végignézhetünk egy komplett összeomlást és egy precízen kidolgozott karakterfejlődést, ahogy a szerelmi bánat, a harag (és a történet szerint a Mirakuru – egy kísérleti gyógyszer) a józan gondolkodású túlélőből egy elborult elméjű, tévképzetek táplálta bosszú szomjas pszichopatát formál. Természetesen egyetlen jelenet nem adja vissza egy teljes évadnyi jellemfejlődés katarzisát, de azért elég jól összegzi, hogy Manu Bennett jó választás volt a szerepre. Ismét spoiler gyanús képsorok következnek!

Egyébként a Trónok Harca mellett, most ez a sorozat a másik nagy kedvenc. Épp tegnap néztem meg a második évad utolsó epizódját, szóval most egy pár hónapig Arrow nélkül kell tengődnöm. Kéne valami másik sorozat addig is. A Vikingek nem jött be. 

4. Emily Bett Rickards

Emily Bett Rickards kedvenc sorozatszínész fotó toplistaNem akarom diszkriminálni a nőket, mert ők is képesek jó alakításokra. Igaz be kell valljam – nem előítéletességből, vagy hímsovinizmusból – de eddig több jó férfi színésszel találkoztam mint nővel. Jelen esetben azonban egy pozitív kivételt szeretnék bemutatni mindenkinek – aki nem ismeri. Emily Bett Rickards szintén a Zöld Íjászban szerepel, azoban Bennett-el ellentétben a jó oldalon. Számomra annyira elképesztően jól adja a törékeny geek csajt, aki időről időre elérzékenyül minden kis apróságtól, hogy komolyan megesik rajta a szívem sokszor. Persze a rendező folyton arra megy rá, hogy olyan beállításokban és szituációkban mutassa a főszereplővel, hogy ott lógjon a levegőben a csók illata és végül aztán persze ne legyen semmi. Gyakorlatilag mióta feltűnt mint szereplő arra várok – szerintem nem egyedül, hogy végre Oliver Queen beledugja azt a milliomos nyelvét szerencsétlen szöszi csaj szájába. De nem, eddig még nem történt ez meg és valószínűleg nem is fog. Viszont minden egyes alkalommal pusztán a tekintetével érzékelteti a színésznő azt a csalódással vegyes boldogságot, ami a “nem csókolt meg, de itt van nekem és közel tudhatom magamhoz” kettősségből, valamint egy árnyalatnyi büszkeségből áll. És akkor a végére egy kis Arrow humor Felcitivel és Oliverrel, pár Barney-s közbevágással :P