Hibáim algoritmusa

Minap szóba került, hogy én nem tartozom azon emberek közé, akik egyből ugranak a portörlő rongy után, amint valaki egy méterrel beljebb merészkedett a cipőjével a szoba és az előszoba közötti virtuális tűrés-határon. Átlag, vagy inkább úgy mondanám, hogy a rendszerető emberek engem konkrétan trehánynak, nem ritkán hülyének és/vagy undorítónak tartanak. Elismerem, nem tartozik a jó tulajdonságaim igazsághalmazába a rendtartás képessége. Mert ugyanis ennek ellenére szeretem a rendet, csak sajnos egy kicsit más algoritmus alapján működöm. Vegyük példának a főzést. Általában az emberek ilyenkor vagy folyamatában, vagy utána elmosogatnak, rendet raknak, letörölgetik a pultot és örülnek maguknak, milyen szép rendet hagytak maguk után. Na most nálam elkezdődik a főzés függvény – mintegy meghívódik a Main osztályból és az egyetlen argumentum amit átvesz, a főzéshez közvetlenül szükséges műveletek és eszközök tömbje.

Még mielőtt félreértések történnének, egy szálú programról van szó, amíg a fozes() függvény fut, addig semmi más nem rezervál erőforrásokat. Ennek az az eredménye, hogy amikor belépek a függvénybe még rend van, aztán amikor kilépek így a semmiből – badumtiss – kupleráj. Nem ezzel lenne a legnagyobb probléma, hanem a kivételkezeléssel. A függvény dob egy GetKuplerajException-t, és a legtöbb ember kapásból tol rá egy try-catch kezelést, amivel abszolválja a problémát. Sajnos nálam nem túl elegáns módon a Main függvénybe implementáltak egy throws GetKuplerajException sort, ami egészen addig dobálja el a keletkező requesteket, amíg a tele nem lesz memória és végül programhibával kiszállok a végtelen ciklusból. Ez akkor következik be, amikor már akkora mértékű a kupleráj, hogy tényleg zavaró (pl. nincs tiszta tányér, holott kb 20 teljes étkészletem van).

Mindenkinek vannak hibái, az én egyik legnagyobb hibám ez. Többek között. Mivel nem vagyok a saját magam ellensége, most nem fogom ide leírni a többi hibámat, hogy aztán ország világ nyámnyogjon rajta, aki ismer úgyis nagyjából tisztában van vele. De mindenki képes dolgozni a hibáin, fejlődni, jobbá válni. Egyszer majd kicserélem én is a hibás kivételkezelést egy elegáns try-catch-re…