Ingyen kenyeret, vágott eret!

Ismeritek azt az érzést amikor már olyan mértékben halmozódik a szar felette, hogy csak az orrát tudja kidugni az ember az alapvető életfeltételek fenntartásához. Persze közben nagy mennyiségű káros bomlástermék szívódik fel a bőrén keresztül, arról már nem is beszélve, hogy mennyi kolloid állapotú barna képződmény csúszik le a nyelőcsövén át. Ilyen érzés amikor napi 8-9 óra munka mellett a szabadidőmben anyámék honlapján kütyürészek súlyos anyázások közepette, melyek a Joomla fejlesztőinek vannak címezve, majd ha ez még nem lenne elég olyan hülye is vagyok, hogy a saját wordpress oldalam (ez amit olvasol) új megjelenésének kialakításával is folyamatosan szopok (pardon, szimbolikusan orális fajtalankodás áldozata vagyok), plusz az elmúlt két hétben kicsit túlságosan is komolyan vettem a fegyencedzést [nagylevegő]…éééés még komoly fizikai munkának is ki voltam téve.

Ahogy közeledik a szabadságom egyre jobban kezdem osztani Ford Prefekt meglátását, miszerint az idő illúzió (az ebédidő kétszeresen az). Arról már említést sem tennék – hiszen fölösleges ilyeneken idegesítenie magát az embernek – hogy kedves, szeretettet, magasztalt, tisztelt, kimagasló vezető képességekkel rendelkező, mindent tudó, életmentő, forradalmár, szerényen magabiztos, jóképű, az emberiség érdekeit szem előtt tartó, és minden önző cselekedettől szorosan elzárkózó Viktor mi mindent tett értünk, egyszeri emberekért. Mit is? Őőőő…aszondja…

  • Az önkormányzatok saját hatáskörben akár 3%-ig emelhetik az ingatlanadó éves mértékét (Ez egy kis méretű 1,5 szobás panellakás esetében – ami ugye minimum 5-6 millió forintot ér jelenleg, de elhelyezkedéstől függően akár 9-10-et is érhet – évi 150.000 Ft vagyis havi 12.500 Ft)
  • Egyes élelmiszereket különadóval súlytanak, ezt már kitárgyaltuk, az elv nem rossz, de más kérdés mire használják az így befolyt összegeket.
  • A magas éves bevételt generáló bolthálózatok különadója átlagosan 5-10%-al emelte az élelmiszerek árát az Auchan-ban, Tesco-ban, Cora-ban (Tehát aki itt vásárol, annak ha havi szinten keveset – kb 30.000 Ft-ot – költ élelmiszerre, az 1500 Ft plusz kiadással számolhat ezentúl)
  • Megszüntették a KÁT rendszert (Kötelező Átvételi Rendszer), amely következtében emelkedtek mind a villamos energia, mind a távhő árai, hogy átlagosan mennyivel azt nem tudom, de mondjuk havonta plusz 2-3000 Ft biztos lett belőle.
  • Csökkentették az adójóváírásra jogosultak körét (lassan el is törlik asszem), amivel jelentős bevétel kiesést eredményezhetnek egyes családoknak (nekem például az életbiztosításom után a minimálbéremből járna 21000 Ft jóváírás…hát most már nem jár, az havi 1750 Ft mínusz)
Nézzünk egy egyszerű példát. Jómunkásember lakást akar venni, de nincs éppen félretett 7-8 millió forintja (Budapesten ennyi azért kell egy használt panel lakáshoz). A mai viszonylatok alapján persze nem is nagyon lehet félretenni annyit, maximum 10-20 év kitartó spórolásával, de hát kinek van annyi türelme. Szóval felveszi a hitelt, amit a bank nagyon hirdet, havi 50.000 Ft-os törlesztő, svájci frank alapon, csecse. Emberünk 180 nettót keres mondjuk, ez egy nagyon jó fizetésnek számít itthon (sajnos).  Tehát alapjáraton marad 130 ezer pénze kajára, rezsire, szórakozásra. Nem is hangzik rosszul. Villany átlag 6000, távhő télen akár lehet 25 ezer is, víz 4-5, közös költség 7, szemét-gáz-csatorna stb. összesen 10.  Ja és még kap egy kis lakásbiztosítást is, hiszen az kell a hitelhez, mondjuk havi 5 ezer. Az mennyi is? 57 ezer forint (alaphangon ugye). Marad 73 ezer minden másra, ez pont elég, még talán sok is, van aki ennyiből jön ki rezsivel együtt (hiszen ennyi a minimálbér). Havi 50 ezerből egy ember bőven elkajálgat, meg tisztálkodik. Tehát emberünk örül mint majom a farkának, hogy még egy kis piára is telik néha napján.
Telnek-múlnak az évek. A svájci frank emelkedik, a bankok kamatot emelnek (a kromány bankadójának köszönhetően, amit NEM FOGNAK TOVÁBB TERHELNI az ügyfelekre…nem a faszt nem)…ott tartunk, hogy emberünk törlesztője ma 104 ezer forint egy hónapban. Hoppá. Tehát az alap számítást figyelembe véve máris csak 19 ezer marad kajára meg szórakozásra. Kevés? Ez van. De várjunk csak, emelkedik a villany és a távhő folyamatosan…még mínusz 3-4 ezer. A kaja ára is emelkedik 50 helyett 55? Alapjáraton. Hogy állunk? -39 ezer forint a havi egyenleg. De a hitelt fizetni kell és fűtetlen lakásban sem egészséges élni. Ja akkor ne együnk. És akkor most egy 180.000 Ft-ot kereső emberről beszélünk. Mi van azzal aki minimálbérért dolgozik? És akkor emeljük még az ÁFÁ-t, borítsuk a jövedelem adó rendszert…stbstb. Találtam egy jó idézetet szeretett pénzügyminiszterünktől:
Matolcsy kiemelte, az adórendszernek nem célja az igazságosság elérése, azt más gazdaságpolitikai, de inkább társadalompolitikai, politika eszközökkel kell elérni.
Tehát ők nem akarnak igazságosak lenni, nekik csak a pénz kell. Ez van kérem szépen. El lehet menni ha nem tetszik. Ja hogy meg is teszik páran? Akkor fizessenek büntetést! Nehogy már csak úgy itt hagyjanak minket egy forint nélkül. Kenyeret és cirkuszt! Vagy legalább kenyeret…