Kanróka monyával gyógyította…

Nagymamám házában olyan dolgokra lehet lelni, amiről az ember addig nem is gondolná, hogy egyáltalán bárhol lehetne ilyenre lelni. Kezdve a 20 éves bontatlan pipadohánytól egészen a pilóta sapkáig ami egy hungarocell emberfejre már rá van gyógyulva az időtől és a kosztól. Egy ilyen helyen találtam egy velem egy idős Kánikula című ifjúsági magazint. Nem sorolnám milyen cikkeket találtunk benne (50 szexpóz, Magyar prosti Isztambulban…stb.), de egy azért mégis megfogott: népi gyógymódok. Nem akarok sokat írni róla, inkább bemásolok 1-2 ügyes fogást:

FÜLFÁJÁS:  A dédnagyanyám sokszor csinálta ezt: ha fájt a füle, kanróka monyával (ivarszervével) gyógyította. Mikor lőttünk egy kanrókát, nagyapám levágta a monyát. Megtisztította, beletette meleg vízbe, és utána megforgatta a fülében. Addig forgatta, ameddig csak bírta. Ezzel elmulasztani a fülfájást talán a legkönnyebb.

CSUKLÁS: Ha van olyan ismerősöd, aki többször csuklik és nem akarja abbahagyni, a következőt csináld vele: rémiszd meg úgy, hogy valakit (nőnek férfit, férfinek nőt) vetkeztess pucérra és ugraszd elébe.

NEM AKART TÖBB PULYÁT (gyereket): Élt itt egy asszony, aki olyan volt, mint egy kutya, tán minden hónapban lett volna gyermeke, ha nem csinál magával valamit. Egyszer akkor mentem oda éppen, amikor egy kétujjnyi vastag ficfaágat (fűzfaágat) léháncsólt, pálinkával bekente, és azzal felszurkált magának, hogy elmenjen tőle a gyermek.

HIDEGRÁZÁS: Az én pulya koromban még gyakori volt a hidegrázás (malária). Akit elkapott, engem is, kétnaponként gyötört meg igazán. Hátam, karom, s az egész testem fellibabőrözött, valósággal vacogtunk bele. Aztán magas láz követte. Ha nem használt az aszpirin, a saját pisinket kellett meginni, csak attól gyógyultunk meg. Apám lóhugyot ivott, az még erősebb volt.

MEGRONTÁS: Hallottam, hogy a régi időkben így próbálták megfogni a lánynak az udvarló legényt. Ezt azokkal csinálták, akiknek az odanősülése bizonytalan volt, akik jártak is meg nem is. Amikor a lány “rosszul” lett, vagyis havi vérzése volt, abból három cseppet belesütöttek a süteménybe. Úgy tették az udvarló elébe, hogy észre ne vegye, és meg is egye. Azt a pár darab tésztát a tányér ama oldalára tették, ahol a legény ült. Másik felére meg a tiszta tésztát rakták, amit a családtagok ettek meg. Ha a legény bamba volt megette a neki szánt részt. Azután annyira járt a lányhoz, mint pulikutya a nyáj után. Ha észnél volt, és ki akarta védeni, akkor ő is a túlsó oldalról szedett.

Na egyenlőre ennyit egy napra. Ha valakinek van valamilyen egészségügyi problémája, írja meg nyugodtan közzé teszem a népi megoldást! Van még vakondvéres nunci szemölccsel, galambvér ivás és még satöbbi.